sozbizde.com
  • ANA SAYFA
  • POLİTİKA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR VE SANAT
  • SPOR
  • MEDYA
  • YAZARLAR
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • ANA SAYFA
  • POLİTİKA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR VE SANAT
  • SPOR
  • MEDYA
  • YAZARLAR
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
sozbizde.com
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana sayfa YEREL YÖNETİMLER

Kıyı Ege Belediyelerinden “İmar Barışı” na tepki

HABER MERKEZİ Ekleyen HABER MERKEZİ
Şubat 23, 2023
in YEREL YÖNETİMLER
0
Kıyı Ege Belediyelerinden “İmar Barışı” na tepki
0
Paylaş
0
Gösterim
Share on FacebookShare on Twitter

Kıyı Ege Belediyeler Birliği, deprem gündemi ile olağanüstü toplandı.

Kıyı Ege Belediyeler Birliği encümeni, on bir ilde büyük yıkıma yol açan depremlerin ardından olağanüstü toplanarak depreme dayanıklı, sağlıklı kentler oluşturulması için yapılacaklar hakkında görüş belirtti. Birliğin online eğitimlerinde de depreme yönelik imar ve denetim eğitimlerine ağırlık verilmesi kararlaştırıldığı toplantıda birlik adına konuşan Başkan Batur, “Kentlerin planlamasının, yapı denetim sisteminin gözden geçirilmesi ve yeni bir anlayışla yapılması gerekiyor.  İnşaatların yapı denetimi dahil olmak üzere meslek odaları ile birlikte çalışılması gerekiyor” dedi. İmar barışının gündemden kalkması gerektiğinin de altını çizen Başkan Batur,  “Kıyı Ege Belediyeler Birliği olarak kaçak yapıyı özendirici çalışmalara tamamen karşıyız” diye konuştu.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un başkanlığını yürüttüğü Kıyı Ege Belediyeler Birliği encümeni, yaşanan yıkıcı depremlerin ardından olağanüstü toplandı. Birliğin online eğitim seminerleri öncesi bir araya gelen encümende gündem depreme dayanıklı, sağlıklı kentler için yürütülecek çalışmalar oldu. Birliğin bu yılki eğitim seminerlerinde de bu konuya dair eğitimlerin öncelenmesine karar verildi. Olağanüstü toplantıya Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’la birlikte Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ve Narlıdere Belediye Başkan vekili İsmail Ay katıldı.

Batur: Kaçak yapıyı özendirici çalışmalara tamamen karşıyız

Birlik Başkanı Abdül Batur, Kıyı Ege Belediyeler Birliği encümeninin olağanüstü toplanarak yapı denetimiyle ilgili önerilerini, depreme dayanıklı kentler oluşturmak için yapılması gerekenleri encümen üyeleri ile birlikte masaya yatırdıklarını ifade etti. Birlik olarak, imar barışı uygulamasının hukuksuz inşaat yapımına ve kaçak yapılara yol açtığı, bu düzenlemenin bir an önce durdurulması, kamusal denetimin sağlıklı işlemesi gerektiğini açıklayan Başkan Batur, imar barışının acilen durdurulması gerektiğini de vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Depremde Kahramanmaraş, Hatay ve diğer illerimizde daha önce imar barışından yararlanan binaların ne hale geldiğini gördük. Onun için kaçak yapıyı özendiren,  hukuksuz inşaat yapımını teşvik ettiren çalışmaların, böyle bir kanun taslağının kesinlikle karşısındayız. İmar barışının devam ettiği algısı var. Biz, deprem olduğu günden bu yana, yetkililerden imar barışının gündemde olmadığına dair bir demeç bekliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinde, imar barışında yapı kayıt belgesi güncellemesi halen devam etmekte. Bu güncellemelerin artık durdurulması gerekiyor.”

“Meslek odaları denetimde etkin hale getirilmeli”

Kentlerin planlamasının yeniden gözden geçirilmesi ve denetimlerin meslek odaları işbirliğinde yürütülmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Batur, “Kentlerin planlamasının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Denetimin odalar tarafından yapılması, eskiden olduğu gibi projelerin odalar tarafından tasdik edilerek, onların denetiminden geçmesi gerekir. Yapı denetim sisteminin gözden geçirilmesi ve yeni bir anlayışla yapılmasında fayda var. İnşaatların yapı denetimi dahil olmak üzere odaların aktif hale geçirilmesi gerekiyor. Biz Konak Belediyesi olarak meslek odalarımızla tamamen işbirliği içindeyiz ve yaptığımız protokollerle sağlıklı kentleşme süreçlerinde birlikte hareket ediyoruz” diye konuştu.

“Yerel yönetimler güçlendirilmeli”

Yaşanan deprem felaketlerinin ardından yerel yönetimlerin gerek arama, kurtarma faaliyetlerinde gerekse yardımların ulaştırılmasında etkin rol aldıklarını ifade eden Başkan Batur, “Depremde yerel yönetimler yapılan yardımlar ve kurtarma faaliyetlerinde büyük rol oynadı. O yüzden yerel yönetimlerin daha etkin olması, yetkilerinin genişletilmesi, belediyelerin mali güçlendirilmesi, gelir kaynaklarının artırılması şart olmuştur. Yerel yönetimlerin güçlendirilerek daha etkin hale getirilmesi gerekiyor” diye ekledi.

Yol haritası belirlenecek

Olağanüstü toplantının ardından Kıyı Ege Belediyeler Birliği 2023 Yılı Online Eğitim Programı açılışı yapıldı. Her yıl düzenlenen eğitimlerde bu yıl, yaşanan deprem felaketleri sebebiyle imar yasası, yapı denetimleri, depreme yönelik yapılacak çalışmalar, imarla ilgili kanun, yönetmelik ve genelgelere ağırlık verildi. Yaklaşık altı hafta sürecek toplantıların ilkine 39 belediyeden katılım sağlandı. Seminerlerin açılış konuşmasını yapan Başkan Batur, “Özellikle ülkemizde, geçtiğimiz günlerde yaşanan deprem felaketiyle ilgili, Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin bundan sonra izleyeceği yol haritasıyla ilgili, yapı denetimleriyle ilgili önerilerimizi ve deprem felaketi yaşandıktan sonra yapılacak çalışmalarla ilgili çalışmalarımızı bugün masa başında tartışıyoruz. Kıyı Ege Belediyeler Birliği belediyelerimizin değerli bürokratlarına da özellikle belediyecilikle ilgili, yönetmelik, kanun ve genelgelerle ilgili zaman zaman bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Bugün 39 belediyemiz bu toplantımıza eşlik ediyorlar. Katılan bürokrat arkadaşlarımıza, sizleri bu çalışmaya gönderen çok değerli belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“Belediyelerimiz dimdik ayakta”

Depreme dayanıklı, sağlıklı kentler oluşması için bir arada olduklarını vurgulayan Balkan Batur, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Önümüzdeki süreç içerisinde belediyelerimizin işleri çok. Bu dönem felaketler dönemi oldu. Allah daha büyük felaketler göstermesin. Bu dönem pandemi, orman yangınları, seller ve depremlerle devam eden bir felaket senaryosu yaşıyoruz. Ama belediyelerimiz dimdik ayakta. Özellikle tüm belediyelerimiz deprem bölgesinde. Hem Kıyı Ege Belediyeler Birliği’ndeki belediyelerimiz hem de Türkiye’deki tüm belediyeler bu felaketin yaralarının sarılması için çalışmalarını yürütüyorlar. Sizlere teşekkür ediyorum. Bilgilerini bizlerle paylaşan değerli hocalarımıza da çok teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte imarla ilgili neler yapacağız hep beraber karar vereceğiz. Depreme daha dayanıklı kentler oluşması için çalışmalarımızı yürüteceğiz.”

Post Views: 182
Önceki yazı

OKULLAR AÇILDI, NARLIDERE’DE BESLENME DESTEĞİ BAŞLADI.

Sonraki Gönderi

“DEMİR VE ÇELİK İHRACATINA SINIRLAMA GETİRİLMELİ.”

HABER MERKEZİ

HABER MERKEZİ

Sonraki Gönderi
“DEMİR VE ÇELİK İHRACATINA SINIRLAMA GETİRİLMELİ.”

“DEMİR VE ÇELİK İHRACATINA SINIRLAMA GETİRİLMELİ.”

  • Çok okunanlar
  • Yorumlar
  • Son Haberler
Taşın Vicdanı, Suyun Dili

Taşın Vicdanı, Suyun Dili

Ekim 12, 2025
BİRAZ DA BİZ ÇOCUKLARI DİNLEYİN !

BİRAZ DA BİZ ÇOCUKLARI DİNLEYİN !

Mart 9, 2025
Ceviz Ağacının Hafızası

Ceviz Ağacının Hafızası

Ağustos 27, 2025
Bir çakma kilise iki yoldaş…

Bir çakma kilise iki yoldaş…

Ağustos 25, 2022
Savaş Mağduru Öğrencilerden Mektup Var

Savaş Mağduru Öğrencilerden Mektup Var

0
Nebati Margarinler Çağı

Nebati Margarinler Çağı

0
Pirus Generali

Pirus Generali

0
Bizden Karikatürler

Bizden Karikatürler

0
Murat Asın çizdi…

Murat Asın çizdi…

Haziran 3, 2026
ELLERİNDE PATLADI!

ELLERİNDE PATLADI!

Haziran 1, 2026
ULVİ PUĞ’DAN (PAZAR”LIK”)

ULVİ PUĞ’DAN (PAZAR”LIK”)

Mayıs 31, 2026
Mustafa Yıldız’dan

Mustafa Yıldız’dan

Mayıs 31, 2026

Güncel Haberler

Murat Asın çizdi…

Murat Asın çizdi…

Haziran 3, 2026
ELLERİNDE PATLADI!

ELLERİNDE PATLADI!

Haziran 1, 2026
ULVİ PUĞ’DAN (PAZAR”LIK”)

ULVİ PUĞ’DAN (PAZAR”LIK”)

Mayıs 31, 2026
Mustafa Yıldız’dan

Mustafa Yıldız’dan

Mayıs 31, 2026

Kategorilere Gözat

  • BASINDAN
  • BİLİM TEKNOLOJİ
  • BİZDEN KARİKATÜRLER
  • ÇEVRE
  • ÇİZER
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GEZİ
  • GÜNCEL
  • GÜNÜN SÖZÜ
  • Hafta Ortası Karikatürü
  • İMECE DER
  • KADIN
  • KİTAP TANITIM
  • KONUK YAZAR
  • KÖŞE YAZISI
  • KÜLTÜR VE SANAT
  • MEDYA
  • MİZAH
  • MÜZİK
  • ÖYKÜ
  • ÖZEL HABER
  • ÖZEL RÖPORTAJ
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • ŞİİR
  • SOSYAL MEDYADAN
  • SÖZ BİZDE
  • SÖZ SİZDE
  • SPOR
  • STK
  • TURİZM
  • Uncategorized
  • YAZARLAR
  • YEREL YÖNETİMLER
  • YORUM

Son Haberler

Murat Asın çizdi…

Murat Asın çizdi…

Haziran 3, 2026
ELLERİNDE PATLADI!

ELLERİNDE PATLADI!

Haziran 1, 2026


Künye: İmtiyaz sahibi: Engin Şirin

Genel Yayın Yönetmeni: Engin Şirin

Yayın Kurulu: Abit Dursun, İlhan Çifçi

Mazlum Vesek, Mustafa Yıldız

İletişim Bilgileri: 0533 656 43 73



Köşe yazıları yazarların görüşlerini ifade etmektedir. İçeriklerine ilişkin her türlü sorumluluk yazarına aittir.


© 2025 Sözbizde Tüm Hakları Saklıdır.

Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle


Künye: İmtiyaz sahibi: Engin Şirin

Genel Yayın Yönetmeni: Engin Şirin

Yayın Kurulu: Abit Dursun, İlhan Çifçi

Mazlum Vesek, Mustafa Yıldız

İletişim Bilgileri: 0533 656 43 73



Köşe yazıları yazarların görüşlerini ifade etmektedir. İçeriklerine ilişkin her türlü sorumluluk yazarına aittir.


© 2025 Sözbizde Tüm Hakları Saklıdır.