sozbizde.com
  • ANA SAYFA
  • POLİTİKA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR VE SANAT
  • SPOR
  • MEDYA
  • YAZARLAR
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • ANA SAYFA
  • POLİTİKA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR VE SANAT
  • SPOR
  • MEDYA
  • YAZARLAR
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
sozbizde.com
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana sayfa YAZARLAR

SİYASET GÜNLERİ-9

Engin Önen Ekleyen Engin Önen
Temmuz 23, 2023
in YAZARLAR
0
SİYASET GÜNLERİ-9
0
Paylaş
0
Gösterim
Share on FacebookShare on Twitter

Geçen bölümde ağırlıklı olarak Piriştina ile ilgili anılar üzerinde durup, bir de yeni kurulan Yeni Türkiye Partisi (YTP) ve Yeni SHP’ye değinmiştik. Aynı dönemde olmasına rağmen başka bazı gözlem ve anıları bu bölüme bırakmayı uygun gördüm.

2004 yerel seçimlerinde artık YTP yoktu ama SHP kendi adaylarını çıkararak seçime giriyordu. Bu süreçte iki ilçede arkadaşların daveti üzerine çalışmalara katılıp danışmanlık yaptım.

SHP’de de CHP’de de arkadaşlarım vardı doğal olarak. Narlıdere’deki SHP’nin adayı Mustafa Karahan olmuştu. Ekibindeki arkadaşlarım aradılar araştırma ve danışmanlık istediler. Mustafa Bey ile buluştuk bu konuyu planladık. Şimdiki İzmir Milletvekillerinden Murat Bakan ile o zaman tanışmıştık. Bazen onun ofisinde görüşmeler yapıyorduk.

Eski Belediye Başkanı olduğu için Mustafa Karahan’ın belli bir tanınırlığı vardı haliyle. Ancak CHP’li seçmen daha ağırlıktaydı. Ve mevcut başkan Abdül Batur, CHP adayı idi. Yaptığımız araştırmaya göre, SHP’nin ve Karahan’ın hiç şansı yoktu. Ama diğer ilçelerdeki SHP adaylarına göre belli bir düzeyde oy desteği bulunuyordu. Nitekim o seçimde SHP adaylarından sadece Osman Özgüven seçimi kazanabilmişti.

Anket sonuçlarını Karahan ile özel görüştüm. Daha önce İbrahim Armağan hocaya da anket yaptırmışlar. Onun araştırmasında SHP baya yüksek gözüküyormuş. O dönem İbrahim hocamız BİLSES vakfı üzerinden birçok ilçede araştırmalar yapıyordu. BİLSES bir yanıyla Alevi kuruluşu gibiydi. Şimdiki başkanlar Ali Engin ve Serdar Sandal ve daha birçok siyasetçi de bu Vakfın üyeleriydi zihnim beni yanıltmıyorsa.

Dolayısıyla Mustafa Karahan için de bir anket çalışması yapmışlar. Mustafa Bey, hocam ben sizin çalışmanıza daha çok güveniyorum ama arkadaşların motivasyonu düşmesin diye bu sonuçları açıklamayalım. Biz seçime kadar bu farkı kapatmaya çalışırız deyince, benim söyleyecek sözüm kalmadı. CHP seçmen ağırlığı çok fazla olduğu için o farkın kapanması imkansızdı bana göre ama o aşamada yapacak bir şey yoktu.

Bu süreçte Balçova CHP adayı, Mehmet Ali Çalkaya olmuştu. Balçova Termal Tesisleri Müdürü imiş o zaman. Eski Valilerden Hüseyin Öğütçen’in Baykal’a önerisi ile aday olunca, ilçe örgütü ve diğer adaylar tepki göstermiş ve bir hayli mesafeli durmuşlardı.

Eski Milletvekili Mustafa Moroğlu, Baro Eski Başkanı ve Konak Eski Belediye Başkanı Sema Pektaş ve İşadamı Cemal Girgin de bu konuda benden yardım istediler. Bu arkadaşlar bir ofis kurmuşlar, ilçe örgütü adayı pek benimsemediği için biz bir çalışma yürütelim dediler. Bazı akşamları ofiste toplanıyor afiş, bildiri çalışmalarını sürdürüyorduk. Ayrıca hafta sonu da anket çalışmalarına başlamıştık. Ayrıca ben bir mektup kaleme aldım Çalkaya adına. Bu zarflar içinde tek tek evlere dağıtıldı. Adayın kendini tanıttığı ve düşüncelerini özetlediği bir metindi bu.

Bu ilçede de CHP birinci partiydi. SHP de aday çıkarmıştı ama Narlıdere’deki kadar tanınmış değildi ve desteği oldukça düşüktü. Bu kaçınılmazdı. SHP’nin desteği çok azdı çünkü.

Üçüncü anketten sonra CHP adayının oyu %38 civarında sabitlendi gibi. İkinci sıradaki aday ile aradaki fark da kapanacak gibi değildi. Seçime bir hafta ya da on gün vardı, Sema Pektaş, hocam kazandık galiba dedi. Net olarak evet dedim. Hatta artık insanların kapısını çalıp rahatsız etmeyelim diye de ekledim.

O sıra bir yandan da TV programlarında yorum yapıyoruz zaman zaman. Bir gün Konak meydanında CNN Türk yayınına katıldık. İbrahim Armağan hocamız benden birkaç saat önce yorumlarını yapmış ve tahminlerini söylemiş. Onun tahminlerinde SHP hem Büyükşehir düzeyinde hem de birçok ilçede baya iddialı konumdaydı. Benim paylaştığım sonuçlar farklıydı haliyle.

Bu haberi izleyen Fikri Sağlar, İzmir’deki bazı SHP’lileri arayıp benimle irtibatı kesmelerini söylemiş. Sanırım daha sonra Balçova’dan Cemil Bal hocam bana bunu iletmişti. Sorun yok dedim.

Narlıdere ve Balçova seçimleri tahmin ettiğimiz gibi sonuçlandı. Balçova’da bir puan bile sapma çıkmadı. Narlıdere’de seçimden çok önce yapmıştık ve bir daha tekrarlamamıştık ama yine de bir iki puan farkıyla aynı sonuçlar elde edildi.

Rahmetli İbrahim Armağan hocam ile en son Ege Üniversitesi Konukevi bahçesinde karşılaşmıştım. Tedavi görüyormuş. O sürede Konukevinde kalmayı tercih etmiş. Yanındakine beni tanıtırken, Engin çok iyi bir araştırmacıdır, demişti. Onu son görüşüm olmuştu maalesef.

Seçimden bir yıl sonra başlamak üzere Balçova Belediyesi için bazı araştırmalar daha yapmış, değişimi izlemeye çalışmıştık. Bir sonraki seçime doğru artık seçmen tercihleri biraz daha kutuplaşmış ve üç partili bir sisteme doğru mesafe alınmıştı. Bu ülkenin hemen her yerinde böyleydi. AKP’nin, CHP’nin ve HADEP’in seçmen kitleleri ayrışıyor ve kümeleşiyordu.

YTP ve daha sonra da SHP giderek kendini fes ediyordu. Bu partilere giden üyeler ve seçmenler CHP’ye dönüyor, modern muhafazakar merkez sağ seçmeni de AKP dinci ideolojinden rahatsız olup, CHP’ye meylediyordu.

2009 seçimlerinde artık Çalkaya tecrübe kazanmıştı. İlçe örgütü yenilenmiş ve birçok ilçede olduğu gibi, Belediye Başkanı örgüte hükmeder hale gelmişti.

CHP Seçim öncesi yaptığımız anket sonuçlarını ilçe örgütü ile birlikte Seçim Ofisinde değerlendirdik. Yaptığım sunumda seçimlerin %69 ile kazanılacağını araştırmaya dayanarak söyledim. Yanılma payı vardır tabi. Ama aynı oran çıktı.

Oysaki Çalkaya bana, hocam gel şunu %70 yapalım diye espri yapmıştı. Ben de ona size bu bile çok, fazla havaya giriyorsunuz deyince, yok be hocam ben daha çok oy alsam da daha mütevazi olurum türünden bir karşılık vermişti.

Bu örnek zamansal olarak, bölümün bir sonrasına aitti ama Balçova faslını bitirmek için buna yer verdim. Zaten daha sonraki dönemlerinde Çalkaya, siyasi çevrelerde daha profesyonel/ticari şirket sahibi arkadaşlarla devam etti. Arkadaşlığımız devam etti ama benim Balçova Belediyesi ile mesaim 2009 seçimleriyle tamamlanmış oldu.

Post Views: 148
Önceki yazı

Keraban Ağa’nın İnadı…

Sonraki Gönderi

Eğitim şart!

Engin Önen

Engin Önen

Sonraki Gönderi
Eğitim şart!

Eğitim şart!

  • Çok okunanlar
  • Yorumlar
  • Son Haberler
Taşın Vicdanı, Suyun Dili

Taşın Vicdanı, Suyun Dili

Ekim 12, 2025
BİRAZ DA BİZ ÇOCUKLARI DİNLEYİN !

BİRAZ DA BİZ ÇOCUKLARI DİNLEYİN !

Mart 9, 2025
Ceviz Ağacının Hafızası

Ceviz Ağacının Hafızası

Ağustos 27, 2025
Bir çakma kilise iki yoldaş…

Bir çakma kilise iki yoldaş…

Ağustos 25, 2022
Savaş Mağduru Öğrencilerden Mektup Var

Savaş Mağduru Öğrencilerden Mektup Var

0
Nebati Margarinler Çağı

Nebati Margarinler Çağı

0
Pirus Generali

Pirus Generali

0
Bizden Karikatürler

Bizden Karikatürler

0
Murat Asın çizdi…

Murat Asın çizdi…

Haziran 3, 2026
ELLERİNDE PATLADI!

ELLERİNDE PATLADI!

Haziran 1, 2026
ULVİ PUĞ’DAN (PAZAR”LIK”)

ULVİ PUĞ’DAN (PAZAR”LIK”)

Mayıs 31, 2026
Mustafa Yıldız’dan

Mustafa Yıldız’dan

Mayıs 31, 2026

Güncel Haberler

Murat Asın çizdi…

Murat Asın çizdi…

Haziran 3, 2026
ELLERİNDE PATLADI!

ELLERİNDE PATLADI!

Haziran 1, 2026
ULVİ PUĞ’DAN (PAZAR”LIK”)

ULVİ PUĞ’DAN (PAZAR”LIK”)

Mayıs 31, 2026
Mustafa Yıldız’dan

Mustafa Yıldız’dan

Mayıs 31, 2026

Kategorilere Gözat

  • BASINDAN
  • BİLİM TEKNOLOJİ
  • BİZDEN KARİKATÜRLER
  • ÇEVRE
  • ÇİZER
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GENEL
  • GEZİ
  • GÜNCEL
  • GÜNÜN SÖZÜ
  • Hafta Ortası Karikatürü
  • İMECE DER
  • KADIN
  • KİTAP TANITIM
  • KONUK YAZAR
  • KÖŞE YAZISI
  • KÜLTÜR VE SANAT
  • MEDYA
  • MİZAH
  • MÜZİK
  • ÖYKÜ
  • ÖZEL HABER
  • ÖZEL RÖPORTAJ
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • ŞİİR
  • SOSYAL MEDYADAN
  • SÖZ BİZDE
  • SÖZ SİZDE
  • SPOR
  • STK
  • TURİZM
  • Uncategorized
  • YAZARLAR
  • YEREL YÖNETİMLER
  • YORUM

Son Haberler

Murat Asın çizdi…

Murat Asın çizdi…

Haziran 3, 2026
ELLERİNDE PATLADI!

ELLERİNDE PATLADI!

Haziran 1, 2026


Künye: İmtiyaz sahibi: Engin Şirin

Genel Yayın Yönetmeni: Engin Şirin

Yayın Kurulu: Abit Dursun, İlhan Çifçi

Mazlum Vesek, Mustafa Yıldız

İletişim Bilgileri: 0533 656 43 73



Köşe yazıları yazarların görüşlerini ifade etmektedir. İçeriklerine ilişkin her türlü sorumluluk yazarına aittir.


© 2025 Sözbizde Tüm Hakları Saklıdır.

Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle


Künye: İmtiyaz sahibi: Engin Şirin

Genel Yayın Yönetmeni: Engin Şirin

Yayın Kurulu: Abit Dursun, İlhan Çifçi

Mazlum Vesek, Mustafa Yıldız

İletişim Bilgileri: 0533 656 43 73



Köşe yazıları yazarların görüşlerini ifade etmektedir. İçeriklerine ilişkin her türlü sorumluluk yazarına aittir.


© 2025 Sözbizde Tüm Hakları Saklıdır.